luni, 14 martie 2016

Tort cu crema de vanilie si dulceata de zmeura


Daca va plac deserturile pregatite in casa, va propun acest tort rafinat si rapid de preparat.
Este o combinatie delicioasa de crema fina de ciocolata alba, gustul pregnant al zmeurei si nobletea ciocolatei negre !
Este un tort idael pentru cazul in care, desi nu va ajunge timpul, nu doriti sa renuntati la un tort de casa, plus ca este si economic.







Blat 28 cm : 

8 oua
240 g faina
240 g zahar
1/2 lingurita praf de copt ( optional )
strop de sare

Timp de 20 de minute, vom mixa la viteza maxima ouale intregi cu zaharul .Cand si-au triplat volumul, renuntam la mixer si luam o paleta .
Faina cu praful de copt se amesteca .
Vom incorpora faina in oua, cu miscari de jos in sus, usor, cu ajutorul paletei.
Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.
Dam blatul la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute.
Cand este gata, inchidem focul si lasam blatul in cuptor cu usa intredeschisa, sa se obisnuiasca cu temperatura de afara.
Blatul rece se taie in 3 felii, pe orizontala .

Crema de ciocolata alba si vanilie :

700 ml lapte
100 g ciocolata alba de buna calitate
 150 g margarina/unt
 2 lingurite esenta de vanilie 
150 g zahar
 6 linguri de amidon sau 7 linguri de faina 
1 plic praf de budinca vanilie

dulceata /gem de zmeura sau zmeura proaspata

Intr-o cratita vom amestecam ingredientele uscate ( zaharul,amidonul si praful de budinca).
Adaugam laptele rece si amestecam cu un tel pana nu mai sunt cocoloase.
Asezam cratita pe foc mic si amestecam pana se ingroase. Adaugam ciocolata alba maruntita. Cand s-a incorporat in crema dam la o parte de pe foc.
Se adauga si untul moale si esenta de vanilie; se amesteca energic cu o paleta pana intra in crema. 
Lasam sa se raceasca !

Sirop de vanilie :

Am caramelizat 5 linguri de zahar pe care le-am stins cu 200 ml apa.Am lasat pe foc pana s-a topit zaharul. Se da la o parte de pe foc, si cand s-a mai racorit siropul se adauga 1 lingurita esenta de vanilie.

Montam tortul :

Asezam prima felie de tort si o insiropam.Intindem 2-3 linguri de dulceata de zmeura sau zmeura proaspata. Peste ea vom aseza prima parte de crema fina. Asezam a doua felie de tort si repetam procedeul.
Peste ultima felie de tort insiropata vom aseza glazura. 
Decoram dupa imaginatie, daca dorim.:)



Eu am oprit doua linguri de crema peste care am pus putina ciocolata topita.Le-am amestecat bine, si cu aceasta crema am format aveline pe suprafata tortului !

 Glazura :

100 g ciocolata neagra maruntita
150 ml smantana lichida
1 lingurita unt

Intr-un castronel vom pune toate ingredientele .Asezam castronelul in cuptorul cu microunde si vom topi ciocolata in pasi mici de cate 10 secunde. Scoatem castronelul si cu ajutorul unei lingurite amestecam ciocolata .
Turnam glazura calda peste tort !

Este un tort delicios,perfect pentru o masa de duminica !



 Pofta buna !



2 comentarii: