miercuri, 23 martie 2016

Cozonaci fara framantare cu crema de nuci si cacao


Cand am pofta de cozonaci, si mi se intampla des pentru ca nimic nu se compara cu o felie calda de cozonac parfumata, pregatesc aceasta reteta rapida si cu rezultat garantat !






 Ingrediente pentru 2 cozonaci mari : 

1 kg de faina 000
 250 g unt sau margarina
250 g zahar 
80 g drojdie proaspata 
350 ml lapte 
5 galbenusuri 
 1 lingura coaja de portocala sau lamaie 
3 fiole esenta de vanilie
strop de sare 

Pentru crema : 

400 g nuci maruntite 
5 albusuri 
3-4 fiole esenta de rom 
3 linguri rase de cacao 
70 g zahar 

Ungem cozonacii cu :

 1 ou batut cu putin lapte si presaram zahar si mac/susan

 Mod de preparare: 

Toate ingredientele le vom avea pregatite la temperatura camerei  !!! 

Frecam drojdia cu o lingura de zahar,putin lapte caldut si o lingura de faina. 
Lasam maiaua la dospit, acoperita .
Pregatim o covata sau un lighean .Cernem toata faina . Incalzim putin laptele si punem in el zaharul,
5 galbenusuri ,esenta de vanilie,coaja de portocala,un strop de sare .Amestecam cu un tel. 
In mijlocul fainii ,turnam maiaua si laptele aromat .Le incorporam amestecand usor cu degetele .
Adaugam putin cate putin din untul foarte moale.Il incorporam pe tot in aluat. 
Amesteca bine pana se incorporeaza faina. 
Atentie! Amesteca, nu framanta, iar apoi lasa aluatul acoperit la caldura timp de 2ore !

O sa iasa o perna umflata,pufoasa si parfumata. 

Vedeti,munca putina,doar aseteptam sa creasca !

Crema : Albusurile cu zaharul le batem bine cu un tel ,presaram cacao cernuta,nuca maruntita si esenta de rom. Cu acest amestec umplem cozonacii..

Imparte apoi aluatul in 2 bucati egale si incearca sa intinzi fiecare bucata de aluat cu ajutorul unui facalet; formezi sfere peste care vei adauga umplutura de nuci ! Rulam cozonacii si Ii asezam in forme tapetate cu hartie de copt .
Lasam cozonacii sa mai creasca si in forme, la loc caldut !
Cand sunt pregatiti sa-i bagam la cuptor incins in prealabil la 180 de grade, se ung cu ou si se presara seminte de mac si zahar !


Sunt minunati, mai ales calzi ! 


Pofta buna ! 









4 comentarii:

  1. Interesant.Trebuie sa incerc si eu,ca arata tare bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce cerni cacaoa? Dacă este de buna calitate nu e necesar!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am încercat de Crăciun. Au ieșit fabulos. Am primit laude din partea familiei. Și pentru ca nu m-am saturat atunci, azi mai fac o serie! Mulțumesc, Adina!

    RăspundețiȘtergere